Duyurular

...

2024-2025 ‘’GÜZ’’ Yarıyılı Yatay Geçiş Başvuru Duyurusu

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN

 

Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsüne 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı “GÜZ” yarıyılı için aşağıda belirtilen Yüksek Lisans ve Doktora programlarına yatay geçiş ile öğrenci alınacaktır.

Başvuru şartları ve değerlendirme ile ilgili açıklamalar aşağıda verilmiştir.  Kontenjanlar için TIKLAYINIZ.

 

I-) YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA PROGRAMLARINA YATAY GEÇİŞ BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE BELGELER

1 -  Dilekçe,

2 – Transkript

3 - ALES Belgesi veya GRE, GMAT sonuç belgesi. (GRE-ALES ve GMAT-ALES Eşdeğerlik tablosu için TIKLAYINIZ)

4 - Yabancı Dil Belgesi (Yüksek Lisans için; Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ne göre Yüksek Lisans programına başvuracak adayların, Yabancı dil şartı aranan Anabilim Dalları için TIKLAYINIZ. YDS’den en az 50 puan, Çukurova Üniversite rektörlüğü tarafından yaptırılan yüksek lisans yabancı dil sınavından Senato tarafından belirlenen asgari puan veya ÖSYM Yabancı Dil Sınavları eşdeğerliliklerinden uygun bir puan almış olması gerekmektedir.
Doktora için; Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ne göre Doktora programına başvuracak adayların, YDS’den en az 55 puan veya ÖSYM Yabancı Dil Sınavları eşdeğerliliklerinden uygun bir puan almış olması gerekmektedir.)

5- Disiplin Cezası Olmadığına Dair Öğrenci Belgesi.

 

II-) BAŞVURULAR

1.      22 Temmuz 2024  tarihinden itibaren en geç  28 Ağustos 2024  tarihine kadar internet üzerinden  başvuru için gerekli bilgilerin girilmesi gerekmektedir.

Başvuru Linki: https://enstitubasvuru.cu.edu.tr/

  • Şahsen veya Posta ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

2.     Başvuruda istenen belgelerin barkodlu veya  resmi bir kurumca “Aslı Gibidir” onaylı veya Noter tasdikli kopyası kabul edilecektir.

3.      Enstitümüz programlarına yatay geçiş hakkı kazananlar Enstitümüz web sayfasında ilan edilecektir.

 

 

III-) DEĞERLENDİRME

Enstitümüze yapılan yatay geçiş başvuruları Anabilim Dalı Başkanlıkları tarafından değerlendirilecektir.

 

IV-) KESİN KAYIT

Yatay geçiş başvurusu anabilim dallarında yapılacak değerlendirme sonucunda başarılı olan ve kontenjan dâhilinde  kayıt yaptırmaya  hak  kazanan  öğrencilerin  kesin kayıtları     23 Eylül 2024 – 27 Eylül 2024  tarihlerinde yapılacaktır.

 

V-) NOTLAR

a)  Yatay geçiş başvurusunda bulunan adaylar Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 5 inci Maddesi gereğince ders aşamasını tamamlamamış (lisansüstü tez önerisi ilgili enstitünün yönetim kurulu kararı ile henüz kabul edilmemiş) olmalıdır. Adayın ibraz ettiği transkript (veya başka bir resmi belgede) "Ders Aşamasında" olduğuna dair ifade yer almalıdır.

b)     Enstitümüz 2024 – 2025 Eğitim Öğretim Yılı “GÜZ” Yarıyılı Yatay Geçiş Kontenjanları ve Başvuru Şartlarında Yer almayan diğer hususlar Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim - Öğretim Yönetmeliğinde yer alan hükümler çerçevesinde değerlendirilecektir.

c)   Güncel açıklamalar için http://fbe.cu.edu.tr adresinin ziyaret edilmesi önerilir. Bilgi için; Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Öğrenci İşleri Bürosunun 0322-338 60 84 (4 hat)’dan “2755 / 17 - 21 - 27” numaralı telefonuna veya  http://fbe.cu.edu.tr internet adresine başvurulabilir.

 

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

 (1) Üniversitedeki veya diğer bir yükseköğretim kurumundaki bir lisansüstü programda en az bir yarıyıl ders alan ve o zamana kadar aldığı derslerin tümünden başarılı olan öğrenci gerekli belgelerle ilgili enstitüye dilekçe ile başvurması durumunda, EAB/anasanat dalı kurulunun yazılı görüşü alınarak, enstitü yönetim kurulu kararıyla Üniversitede yürütülen lisansüstü programlara yatay geçiş yolu ile kabul edilebilir.

(2) Lisans ve/veya yüksek lisans derecesini, yatay geçiş yaptıkları tezli yüksek lisans veya doktora programından farklı alanda almış olan öğrencilere ilgili EAB/anasanat dalı kurulunun kararı ile bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Bilimsel hazırlıkta geçen süre normal eğitim ve öğretim süresi dışında tutulur.

(3) Yatay geçiş başvurusunda bulunan öğrenciden, öğrencilik hakkı kazandığı dönemde ilan edilen lisansüstü öğrenci kabul şartları aranır.

(4) Azami normal tez teslim süresine tezli yüksek lisansta iki yarıyıl, doktorada dört yarıyıldan daha az süresi kalmış olanlar yatay geçiş talebinde bulunamazlar.

(5) Öğrencinin kabul edildiği programdaki derslerden hangilerini alacağı ve lisansüstü programa hangi aşamadan itibaren devam edeceği, EAB/anasanat dalı kurulunun görüşü alınarak enstitü yönetim kurulunca belirlenir. Yatay geçişi kabul edilen öğrenciye, geldiği kurumda ders yükümlülüğünü tamamlamış olsa dahi yeni dersler verilebilir.

MADDE 5 Üniversite içindeki başka bir anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış ders aşamasında olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara ilgili anabilim/anasanat dalının olumlu görüşü de alınarak, yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Anabilim/Anasanat dallarının yatay geçiş kontenjanları, anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü alınarak ilgili enstitü kurulunca belirlenir. Yatay geçişler yarıyıl başlarında ve araştırma görevlisi sınavını kazanan öğrenciler hariç, ders alma süresi içerisinde yapılır. Yatay geçiş yapan yüksek lisans öğrencisi tez önerisini en erken, yatay geçiş yaptığı dönem sonunda verebilir; doktora öğrencisi ise yeterlik sınavına en erken yatay geçiş yaptığı dönem sonunda girebilir. Lisansüstü programlara yatay geçiş yapan öğrencinin başvurduğu anabilim/anasanat dalı için başvuru sırasında adaylarda aranan yabancı dil koşulunu sağlaması gereklidir.