ASPARTİK ASİT,GLUTAMİK ASİT VE AMİDLERİNİN ( Asparajin , Glutamin )ERGİN Pimpla turionellae L.(Hymonoptera:Ichneumonidae) ‘NİN YUMURTAVERİMİ  VE AÇILIMI ÜZERİNE ETKİLERİ

The Effect  Of  Aspartic acid, Glutamic Acid And Their Amids (Asparagine, Glutamine) On The Egg Production And Hatchability Of Adult Pimpla turionellae L. (Hym.,Ichneumonidae)

Serkan  DİKKAYA                                                              Mehmet SULANÇ
Biyoloji Anabilim Dalı                                                            Biyoloji Anabilim Dalı

ÖZET
Bu çalışmada, dikarboksilik amino asitlerden aspartik asit,glutamik asit ve amidleri (asparajin,glutamin)’nin farklı miktarlarının bir endoparazitoid hymenopter türü olan Pimpla turionellae L. ergin dişilerinde bırakılan yumurta sayısı ve yumurtaların açılma oranına etkileri kimyasal yapısı belirli sentetik besinler kullanılarak incelenmiştir.
Besinden aspartik asit ve glutamik asitin ayrı ayrı çıkarılması, deney periyodu boyunca bırakılan toplam yumurta sayısı ve açılma oranını önemli derecede etkilememiştir.Glutamik asitin besinden çıkarılması toplam yumurta sayısı ve yumurta açılım yüzdesi üzerinde önemli bir etki yapmadığı halde bu amino asitin kontrol besinindeki oranının %50 arttırılması toplam yumurta sayısı ve yumurta açılım yüzdesini negatif yönde etkilemiştir.
Asparajin ve Glutaminin %50 arttırılması toplam yumurta sayısı ve yumurta açılım yüzdesine negatif yönde bir etki yaptığı halde,asparajinin %50 azaltılması hem toplam yumurta üretimini hem de yumurta açılımını pozitif yönde arttırmıştır.
Anahtar Kelimeler:Pimpla turionellae,Aspartik asit,Glutamik asit,Amid, Yumurta Üretimi ve Açılımı

ABSTRACT
In the study, the effects of different ratios aspartic acid,glutamic acid and their amids (asparagine,glutamine) on the egg production and hatchabilty of the hymenopterous endoparasitoid of the adult females of Pimpla turionellae L. were investigated by using chemically defined synthetic diets.
Total egg production and percentage of egg hatch were not significantly affected with the omission of from the diet singly. Omission of glutamic acid had no significant effect on the total egg production and percentage of egg hatch, but 50% increase in its level in the control diet had negative effects on the total egg production and percentage of egg hatch. %50 increase in the level asparajin and glutamine in the control diet had negative effects on the total egg production and percentage of egg hatch but decreasing the rates of asparajin by %50 however increased both total egg production and hatchability.
Key Words: Pimpla turionellae,Aspartıc acıd,Glutamıc acıd,Asparagine,Glutamine, Egg production and hatchability