ALTYAPI BİLGİ SİSTEMLERİ VE ÜLKEMİZDE UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ*

Infrastructure Information Systems And Assessment Of Applications In The Country

Mustafa AĞUŞ                                         Akın Oğuz DİNÇ
Uzaktan Algılama ve CBS Anabilim Dalı     Uzaktan Algılama ve CBS Anabilim Dalı

ÖZET
Kentlerin büyümesine paralel olarak ihtiyaçları da büyümektedir. Bu ihtiyaçların başında kentin; su, iletişim ve enerji ihtiyaçları gelmektedir. Bu yüzden Şebekelerle ilgili yapılan çalışmalarda alınacak kararlar hızlı ve pratik olmalıdır. Bu durumda Altyapı Bilgi Sistemleri devreye girmektedir.
Altyapı Bilgi Sistemlerinin içme suyu, atık su ve yağmursuyu şebekelerine ait kısmında yapılan çalışmalar ele alınarak; ülkemizde gösterilen faaliyetler, üretim aşamaları, kullanılan yöntemler, karşılaşılan sorunlar, Altyapı Bilgi Sistemi kurulumu ve kullanımından beklenen faydalar incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda ülkemizdeki çalışmaların kurulumu ve yaşatılması konusunda maliyet, tasarım, veri elde etme ve sistemin devamlılığını sağlama konularında problemlerle karşılaşıldığı görülmüştür. Tüm bu sorunlara rağmen ülkemizdeki yerel yönetimler Coğrafi Bilgi Sisteminin önemini her geçen gün daha fazla anlamakta ve bu konudaki çalışmalarına hız katmaktadır.
Bu çalışmada Adana Güney Bölgesinde bulunan 2094,53 Ha alan üzerindeki 36 mahalleye ait ADANA ASKİ Seyhan 1. Kısım Altyapı Bilgi Sistemi adı altında bir yıllık süreç içerisinde tamamlanmış olan ABS projesi değerlendirilmiştir. Çalışma sahasındaki içme suyu, atık su ve yağmur suyu şebeke elemanlarına ait koordinat ve öznitelik verilerinin elde ediliş biçimleri ve sistem içerisindeki ilişkileri değerlendirilmiştir. Adres tanımlama için gerekli ilçe, yol, mahalle ve kapı no verilerinin birbirleriyle ve içme suyu abone bilgileri ile ilişkilendirilmesi değerlendirilmiştir.
Altyapı Bilgi Sistemi kurulum ve kullanımı için yapılan değerlendirmeler sonucunda; Altyapı Bilgi sisteminin, kentlerin gelişim politikaları için doğru kararlar alınması ve altyapı tesis yönetiminin daha hızlı ve daha az maliyet ile sağlanması için gerekli bir araç olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Altyapı Bilgi Sistemi, Adana, Kurulum ve kullanımı

ABSTRACT
Parallel to the growth of cities their needs have also increased. The primary needs of the cities are water, communication, transportation and energy. Therefore, decisions has to be made concerning networks, in which must be quick, practical and efficient. In order to overcome these problems Infrastructure Information Systems(IIS) are developed and used.
The application areas of IIS are: drinking water, waste water, and rain water collection and distribution. In this study; three cities (Istanbul, Ankara and Bursa) IIS are evaluated and the stages of the development of an IIS for Adana ASKI, Turkey are presented. Methods used, problems encountered, the installation and the expected benefits from the use of IIS in Adana ASKI are discussed. Also installation and development of IIS in selected cities are evaluated for cost, design, data acquisition, and problems encountered during updates and efficient use of the systems.  Despite of all of these problems, local authorities that are using IIS are increasing in numbers.
The development of ISS for ASKİ, Adana including 36 districts covering 2094.53 ha of area which was located in the south of the city. Methods of obtaining the coordinate and attribute data for the network components of drinking water, waste water and rain water in the study area and the relationship between the systems are developed. Necessary information such as: address identification of the households, district name, road name, and door numbers for each client and other associated data for drinking water information system have been collected and entered into the database.
As a result of evaluation of the installation and use of Infrastructure Information Systems for different cities in Turkey: IIS which is essential for healthy and sustainable urban development and it provides efficient data management and lower cost, for infrastructure facility organization and development.
Key Words: Infrastructure Information System, Adana, Post Occupancy Evaluation