LAKTİK ASİT BAKTERİLERİ SERBEST HÜCRE EKSTRAKTLARININ PATOJEN BAKTERİLERİN GELİŞİMİNE VE BİYOJENİK AMİN ÜRETİMİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI
Investıgatıon Of The Effects of Cell Free Extract From Lactıc Acıd Bacterıa On Growth And Bıogenıc Amıne Productıon Of Food-Borne Pathogens
Nurten TOY
Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı |
Yeşim ÖZOĞUL
Su Ürünleri Avlama ve İşlemeTeknolojisi
Anabilim Dalı |
ÖZET
Bu arastırmada, laktik asit bakterilerinden (LAB) elde edilen serbest hücre (SH) ekstraktının patojen mikroorganizmaların (PB) gelişimi ve iki farklı amino asit (histidin ve tirozin) sıvı besiyerinde amonyak ve biyojenik amin (BA) üretimi üzerindeki etkileri belirlenmiştir. SH ekstraktlarının antimikrobiyal etskisi agar difüzyon yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Bu çalışmada 4 adet LAB üyesi (Leuconostoc mesenterodies subsp. cremoris, Pediococcus acidophilus, Lc. lactis subsp. lactis, Streptococcus thermophilus) ve 4 adet patojen suşu (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, ve Salmonella parathypi A) kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda, SH ekstraktları bakteri gelişimini önemli düzeyde inhibe etmiştir (P<0.05). En yüksek inhibisyon etki Staph. aureus için Strep. thermophilus’dan ve S. paratyphi A için Leu. mes. subsp. cremoris ve Lc. lactis subsp. lactis elde edilen SH ekstraklarından gözlenmiştir (12.33 mm). Bakteriler tarafından üretilen amonyak (AMN) ve BA üretimi bakımından önemli farklılıklar gözlenmiştir (P<0.05). Histidin dekarboksil sıvısında (HDS) S. paratyphi, L.monocytogenes, Staph.aureus ve E.coli tarafından histamin üretimi sırasıyla 10387.537, 722.01, 7330.66 ve 11163.53 mg/L bulunmuştur. Tirozin dekarboksil sıvısında (TDS) ise bu bakteriler tarafından tiramin üretimi 367.54 ile 5955.86 mg/L arasında değişkenlik göstermiştir. AMN ve BA üretiminde LAB üyelerinden elde edilen SH ekstraktının etkisi kullanılan dekarboksil besiyeri ve bakteri türüne göre değişkenlik göstermesine karşın, SH ekstraktı PB tarafından üretilen AMN ve BA miktarını genellikle önemli düzeyde düşürmüştür (P<0.05). Ancak, LAB üyelerinin SH ekstraktının PB tarafından HDS’de tiramin, TDS’da ise dopamin ve serotonin üretiminde artırıcı özellik gösterdiği bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakterileri, serbest hücre ekstraktları ,gıda kaynaklı
patojenler, biyojenik aminler
ABSTRACT
In this study, the functions of cell free (CF) extract from lactic acid bacteria (LAB) on the growth and biogenic amine (BA) production of food borne pathogens (FBP) in two amino acid (histidine and tyrosine) decarboxylase broth were investigated. The antimicrobial functions of CF extract on the growth of FBP were tested using agar diffusion method. Four LAB (Leuconostoc mesenterodies subsp. cremoris, Pediococcus acidophilus, Lc. lactis subsp. lactis, Streptococcus thermophilus and four pathogenic bacteria strains (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella parathypi A were used. The result of the study showed that CF extract significantly inhibited growth of FBP (P<0.05). The highest inhibition effects were found by Strep. thermophilus for Staph. aureus, by Leu. mes. subsp. cremoris and Lc. lactis subsp. lactis for S. paratyphi A (12.33 mm inhibition zone diameter). There was significant differences in ammonia and BA production among the bacteria species (P<0.05). In histidine decarboxylase broth (HDB), histamine production by S. paratyphi A, L. monocytogenes, Staph. aureus and E. coli were 10387.54, 722.01, 7330.66 and 11163.53 mg/L, respectively. In tyrosine decarboxylase broth (TDB), tyramine production by these bacteria ranged from 367.54 to 5955.86 mg/L. CF extract from LAB generally inhibited AMN and BA production by FBP (P<0.05), although the functions of CF extract varied depending on not only decarboxylase broth but also bacteria strains. However, CF extract from LAB had stimulation effect on tyramine production in HDB and dopamine and serotonin production in TDB by FBP.
Key Words : Lactic acid bacteria, cell-free extract, Food-borne pathogens,
biogenic amines
 |