FLAME SEEDLESS ve ALPHONSE LAVALLEE ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE BİLEZİK ALMA ve SALKIM SEYRELTMESİ UYGULAMALARININ BAZI SALKIM ve TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ
The Effects Of Girdling And Cluster Thinning Applications On Some Cluster And Berry Characteristics Of Flame Seedless And Alphonse Lavallee Grape Varieties
Eren ŞAHAN
Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı |
Semih TANGOLAR
Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı |
ÖZET
Bu çalışma Alphonse Lavallee ve Flame Seedless üzüm çeşitlerinde tane tutumunda (TT) ve bundan 2 (TT2) ve 4 hafta (TT4) sonrasında uygulanan, bilezik alma (BA) ve salkım seyreltme (SS) ile kombinasyonlarının salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür.
Alphonse Lavallee çeşidinde TTBA ve TT4BA uygulamaları omca verimi, tane ağırlığı, tane hacmi, tane uzunluğu ve genişliğinde kontrol örneklerine göre artış sağlamıştır. Salkımlarda renk homojenliği açısından uygulamalar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Alphonse Lavallee çeşidinde üç farklı dönemde yapılan salkım seyreltmesinde Suda Çözünebilir Kuru Madde (SÇKM) değerleri kontrole göre artmıştır. Tane tutumu sonrasında birlikte yapılan BA ve SS uygulamalarının da tane uzunluğu ve genişliğinde kontrol örneklerine göre artış sağladığı belirlenmiştir.
Flame Seedless çeşidinde ise üç dönemde tek başına BA uygulamaları ile omca verimi, salkım ağırlığı, tane homojenliği, ağırlığı, hacmi, uzunluğu ve tane genişliğinde kontrol örneklerine göre artış sağlandığı belirlenmiştir. SÇKM miktarı bakımından TT4SS uygulamasında en yüksek değer görülse de diğer uygulamalarda kontrolden daha düşük değerler saptanmıştır. Tane özellikleri bakımından Tane tutumundan 2 ve 4 hafta sonra bilezik alma ile birlikte salkım seyreltme uygulaması yapılan omcalarda Kontrol omcalarına göre artış saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Asma, Bilezik alma, Salkım Seyreltme, Kalite Özellikleri
ABSTRACT
In this research, the effects of girdling and cluster thinning applications done in berry set and 2 and 4 weeks after berry set of Flame Seedless and Alphonse Lavallee grape varieties on some cluster and berry characteristics were searched.
For Alphonse Lavallee variety, girdling applied in berry set period and after 4 weeks have increased the vine yield, berry weight, volume, length and berry width compared with control vines. In terms of the color uniformity of clusters, among the applications were not found significantly difference. For Alphonse Lavallee variety, cluster thinning applications done at three periods were increased the total soluble solids (TSS) values compared to control applications. Girdling done together with cluster thinning applications were increased the berry width and length compared to the controls too.
Girdling applied in three periods of Flame Seedless variety has increased the vine yield, cluster weight, berry uniformity, weight, volume, length and berry width compared with control samples examined. The highest value has obtained from cluster thinning applications done after 4 weeks from berry set for TSS. However, for other applications were found less value than controls. Girdling and cluster thinning when applied together 2 and 4 weeks after berry set have more increased the berry characteristics than that of the control vines.
Key Words: Grapevine, Girdling, Cluster Thinning, Quality Characteristics
|