SERA BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ORGANİK AZOT BESLEMESİNİN OPTİMİZASYONU

 

Enver TEKELİ                                                                      H. Yıldız DAŞGAN
Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı                                         Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı

ÖZET
Bu çalışma 2009 ilkbahar döneminde, organik bitki besleme yöntemleri ile serada İri kare kesitli biberlerin azot ihtiyaçlarını araştırarak optimize etmek amacıyla Adana’da Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü seralarında gerçekleştirilmiştir. Denemede altı ayrı azot dozu kullanılmıştır. Bunlar dekar başına 0 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg, 25 kg olarak seçilmiştir. Denemede kullanılan biber çeşidi olgunlukta kırmızı renk yapan Flemonco F1 çeşididir.  Denemede bitki büyüme parametreleri ölçülmüş, yaprak ve meyve analizleri yapılmış, meyve pomolojik analizleri yapılmış ve meyve hasat kayıtları tutulmuştur. Deneme sonucunda N uygulamaları bakımından toplam verim değerleri 0, 5, 10, 15, 20, ve 25 kg/da azot dozlarında sırasıyla 2.66, 2.78, 3.33, 4.34, 5.56 ve 5.41 kg/m2 olarak gerçekleşmiştir. Bitki büyüme parametreleri ve meyve pomolojik analizleri de verime parelel sonuçlar sergilemiştir. Tez çalışması sonunda, serada organik olarak kırmızı renkli iri kare kesitli biber yetiştiriciliğin en optimum (uygun) azot dozunun 20 kg/da olduğuna karar verilmiştir. 
Anahtar Kelimeler: Organik Yetiştiricilik, İri Kare Kesitli Biber, Sera

ABSTRACT
This study was performed to search and optimise “Organic nitrogen nutrition” of California Wonder peppers grown in greenhouses. The experiment has been carried out by “ Organic growing procedures” during 2009 early spring greenhouse season in the Horticultural Department of the Cukurova University. The treatments were six different nitrogene doses originated from Pattrone  trade name nitrogen source that contains 10.21 % organic N. Nitrogene doses used in the experiment were 0 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg, 25 kg for per 1000m2. Pepper cultivar used in the experiment was Flemonco F1 with red fruit colour in ripeness. Plant growth parameters, leaf and fruit mineral analises, fruit pomologic analises and yield have been investigated. At the completation of the experiment, fruit yields were 2.66, 2.78, 3.33, 4.34, 5.56 ve 5.41 kg/m2 respectively from  the nitrogen doses 0 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg, 25 kg for per 1000m2, respectively. Plant growth parameters and fruit pomologial analises shown similar trends to the yield valıes in the application of the different nitrogen doses. At the end of the experiment, in order to grown California Wonder type red pepper in greenhouse in early spring growing period the optimal organic nitrogen dose was determinated as 20 kg/1000m2. 

Key Words: Organic Production, California Wonder Pepper, Greenhouse