TERMOALKALİFİLİK AMİLAZ VE SELÜLAZ ENZİM (MULTİENZİM) ÜRETİCİSİ BACILLUS sp. İZOLASYONU, ENZİMLERİN KARAKTERİZASYONU VE BİYOTEKNOLOJİK UYGULANABİLİRLİĞİ
İsolation of Thermophilic Amylase and Cellulase (Multienzymes) Producing Bacillus Sp. Strains, Enzyme Production,Characterization And İnvestigation of Biotechnological Applications
Serkan HALİSKARANFİL Burhan ARIKAN
Biyoloji Anabilim Dalı Biyoloji Anabilim Dalı
ÖZET
Bu çalışmada, doğal ortamdan izole edilen Bacillus sp. SHK-7 suşundan termoalkalifilik amilaz ve selülaz (multienzim) enzimlerinin üretimi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, optimum aktivite sıcaklığı, optimum pH, pH stabilitesi ve sıcaklık stabilitesi analizleri gerçekleştirilmiştir.
Amilaz enzimi optimum aktivitesini pH 8.0 ve 80°C’de göstermiştir. Enzim 30-100ºC arasında 60 dakikada aktivitesinin yaklaşık %93’ünü korumuştur. Amilaz enzimi 50ºC’de pH 8.0-13.0 aralığında 24 saat süreyle ortalama %84 stabil kalmıştır. Selülaz enzimi optimum aktivitesini 60°C ve pH 8.0’de göstermiştir. Enzim 30-100°C arasında 60 dakikada aktivitesinin yaklaşık %98 ini korumuştur. Selülaz enzimi 50°C’de pH 9.0-12.0 aralığında 24 saat süreyle ortalama %72 stabil kalmıştır.
Bu sonuçlara göre SHK-7 amilaz ve selülaz enzimleri termofil, alkalifil, termostabil ve alkali-stabil özellik göstermekte olup başta deterjan endüstrisi olmak üzere tekstil, gıda ve içecek endüstrilerinde kullanılabilir özelliktedir.
Anahtar Kelimeler: Bacilllus sp., multienzim, termoalkalifilik, selülaz, amilaz
ABSTRACT
In this study, the production and characterization of thermoalkaliphilic amylase and cellulase enzymes (multi enzymes) from Bacillus sp. strain which is isolated from soil samples were carried out. For this purpose, optimum activity temperatures and pH values, temperature and pH stabilities analysis of enzyme was investigated.
Amylase enzyme showed its optimum activity at pH 8.0 and 80°C. The enzyme activity was retained around 93 % of the original activity within 60 minutes between 30-100ºC. Enzyme was also stable about %84 between pH 8.0-13.0 at 50oC for 24 hours. The maximum activity of the cellulase was at 60ºC and pH 8.0 The enzyme activity was retained around 98% of the original activity within 60 minutes between 30-100ºC. Enzyme was also stable well-nigh %72 between pH 9.0-12.0 at 50oC for 24 hours.
According to these results, SHK-7 amylase and cellulase enzymes are thermophile, alkaliphile, thermostable and alkali-stable. Owing to these characteristics, the cellulase and amylase enzymes obtained in this research can be used as additive in detergent, textile, food and drink industries.
Keywords: Bacillus sp., multienzyme, thermoalkaliphilic, celluase, amylase

|