AMİLAZ SELÜLAZ VE KSİLANAZ üreteBİLEN ORTA DÜZEYDE HALOFİL BACILLUS SP. İZOLASYONU VE OPTİMUM ÜREME VE ENZİM SENTEZlerinin BELİRLENMESİ

Isolation Of Moderately Halofilic Bacillus Sp. Producing Amilase, Cellulase And Xylanase And Determination Of Optimum Growth And Enzyme Production

Ashabil AYGAN
Biyoloji Anabilim Dalı

Burhan ARIKAN
Biyoloji Anabilim Dalı

ÖZET
Vangölü kıyı şeridinden 20 farklı bölgeden alınan toprak örneklerinde toplam 242 bakteri izolasyonu yapılmış ve bunlardan 76’sı amilaz üreten (%31.66), 35’i selülaz üreten (%14.6), 32’si ksilanaz üreten (%13.2) özellikte suş olduğu belirlenmiştir. Bu suşlar içinden en iyi üreme ve enzim sentezini gösteren suşlar seçilerek identifiye edilmiştir. Amilaz üretimi için seçilen katı besiyerinde Bacillus sp.AB-17 suşu en iyi pH 9.5’de 37oC’de ve %7 tuz konsantrasyonunda üreme ve enzim üretimini gerçekleştirdiği bulunmuştur. Selülaz için seçilen Bacillus sp.C-14 suşu, pH 8.5-9.5 aralığında 37oC’de %3 tuz konsantrasyonunda üreme ve enzim üretimini gerçekleştirdiği saptanmıştır. Ksilanaz enzimi için seçilen Bacillus sp.X-13 suşu ise pH 6.0-7.0 aralığında 40oC’de en iyi üreme ve enzim sentezlediği saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler : Bacillus, Ilımlı halofil, Amilaz, Selülaz, Ksilanaz

ABSTRACT

Total 242 bacterial strain were isolated from the soil samples collected from Van Lake shoreline. Of the isolates 76 (31.66%) was amylase producing, 35 (14.6%) sellulase producing and 32 (13.2%) was xylanase producing strains. Among these, the strains were identified showing best growth and enzyme producing. Bacillus sp.AB-17 chosen for amylase production showed optimal growth and enzyme production at pH 9.5; 37oC and 7% salt concentration. Bacillus sp.C-14 showed optimal growth ans enzyme production between pH 8.5-9.5 at 37oC and 3% salt concentration. On the other hand, the strain Bacillus sp.X-13  produced xylanase at 40oC, pH 6.0-7.0 range.
Key Words : Bacillus, Moderate Halophile, Amylase, Cellulase, Xylanase