GANODERMA LUCIDUM (REISHI VEYA LING-CHI) MANTARININ SUBKRİTİK SU İLE EKSTRAKSİYONU VE BİLEŞENLERİNİN TANIMLANMASI

Subcritical Water Extraction of Ganoderma lucidum Strains and Characterization of Their Compounds *

Tuğba BALIN
Kimya Anabilim Dalı

Sibel IRMAK
Kimya Anabilim Dalı

ÖZET
Bu çalışmada, “Balcalı” ve “Alata” diye adlandırılan yöresel iki farklı Ganoderma lucidum türünün polisakkaritleri CO2 atmosferinde subkritik su ile ekstrakte edilmiştir. Subkritik su ekstraksiyonu, ekstrakte edilmiş polisakkaritlerin kimyasal niteliğini incelemek için üç farklı sıcaklık (50, 100 ve 150ºC) ve 280 bar (4060 psi) sabit basınçta gerçekleştirilmiştir. Her bir ekstrakttaki polisakkaritlerin protein, üronik asit ve monosakkarit içerikleri ve moleküler kütle dağılımları belirlenmiştir. Ekstraktların monosakkarit içerikleri ve ortalama moleküler kütleleri yüksek performanslı boyut eleme kromatografisi-çok açılı lazer ışık saçılım (High Pressure Size Exclusion Chromatography-Multi Angle Laser Light Scattering, HPSEC-MALLS) analizleri ile belirlenmiştir. Bu analizlerden elde edilen sonuçlar, Ganoderma lucidum’un her iki türündeki polisakkaritlerin başlıca D-glukoz ve az miktarda D-mannoz ve D-galaktozdan oluştuğunu göstermiştir. HPSEC-MALLS analizleri ile her iki türün iki polisakkarit fraksiyonu içerdiği belirlenmiştir. Alata’da ilk fraksiyonunun kütlece ortalama molekül kütlesi (Mw), sırasıyla 50, 100 ve 150ºC için, 1,253x107; 5,924x106 ve 2,901x106 Da; Balcalı’da ise 6,279x106; 1,749x106 ve 8,140x105 Da olarak hesaplanmıştır. İkinci fraksiyonların molekül kütleleri ise, sırasıyla 50, 100 ve 150 ºC’de Alata için 5,064x104; 4,687x104 ve 1,022x104 Da; Balcalı için 4,311x104; 2,662x104 ve 2,672x104 Da olarak bulunmuştur. 280 nm’de HPSEC-UV analizleri ve Lowry protein metodu sonuçları, polisakkarit ekstraktlarının protein de içerdiğini göstermiştir. Polisakkarit ekstraktlarındaki proteinin miktarı ekstraksiyon sıcaklığının artmasıyla azalmıştır.
Anahtar Kelimeler : Ganoderma lucidum (Reishi), subkritik su ekstraksiyonu, polisakkarit, moleküler kütle dağılımı.

ABSTRACT
In this study, polysaccharides of two different Ganoderma lucidum local strains called “Balcali” and “Alata” were extracted with subcritical water at CO2 atmosphere. Subcritical water extraction was carried out at three different temperatures (50, 100 and 150 ºC) at a constant pressure of 280 bar to examine chemical characterization of the polysaccharides extracted. Protein, uronic acid, and monosaccharide contents, and molecular weight distribution of polysaccharides in each extract were determined. Monosaccharide contents and the average molecular weights of the extracts were determined by HPSEC-MALLS (High Pressure Size Exclusion Chromatography-Multi Angle Laser Light Scattering) analysis. The results showed that polysaccharides of both strains of Ganoderma lucidum composed of mainly D-glucose and trace amount of D-mannose and D-galactose. HPSEC-MALLS analysis were indicated that both strains contained two polysaccharide fractions. The weight-average molecular weight (Mw) of first fraction in Alata were 1.253x107, 5.924x106 and 2.901x106 Da and in Balcali were 6.279x106, 1.749x106 and 8.140x105 Da at 50, 100, and 150 ºC, respectively. The second fraction had weight-average molecular weight of 5.064x104, 4.687x104 and 1.022x104 Da for Alata and 4.311x104, 2.662x104 and 2.672x104 Da for Balcali at 50, 100 and 150 ºC, respectively. HPSEC-UV analysis at 280 nm and Lowry protein assay results showed that these polysaccharide extracts contained protein. The amount of protein in polysaccharide extracts decreased by increasing the extraction temperature.
Key Words: Ganoderma lucidum (Reishi), subcritical water extraction, polysaccharide, molecular mass distrubition