MİKORİZA VE ELEMENTER KÜKÜRTÜN BİTKİ TARAFINDAN TOPRAKTAN FOSFOR ALIMINA ETKİSİ*


The Effect of Mycorrhizae and Elemental Sulphur to The Uptake of Phosphorus by The Plants*

Hüseyin KARACA                                                                      Zülküf KAYA
Toprak Anabilim Dalı                                                                 Toprak Anabilim Dalı

ÖZET
Bu çalışma  mikoriza olarak adlandırılan kök mantarı aşılaması ve 100 mg/kg elementer kükürt ilavesinin soya ve mısır bitkilerinin biokütle üretimine, fosfor içeriğine etkilerini belirleme amacıyla yürütülmüştür. Denemelerde kullanılan fosforca fakir steril edilmiş Karaburun ve Menekşe serisi topraklarında yetiştirilen soya ve mısır bitkilerinden elde edilen biokütle kuru madde verimi ve fosfor içeriği değerlendirilmiştir.  Kontrol uygulamasına oranla 100 mg/kg elementer kükürt ilavesiyle toprak üstü aksam ve kök verimi ile fosfor içeriği  değişmemiştir.  Mikoriza ilavesiyle toprak üstü aksam ve kök verimi ile fosfor içeriği artış göstermiştir. Mikoriza ilavesiyle elde edilen söz konusu artış mikoriza ve 100 mg/kg elementer kükürt ilavesiyle değişmemiştir.
Sonuçlar 100 mg/kg elementer kükürt ilavesinin verimde ve fosfor içeriğinde etkili olmadığını göstermektedir.
Anahtar Kelimeler : Soya, Mısır, Fosfor, Elementer Kükürt, Mikoriza

ABSTRACT
This study was carried out to investigate the inoculation of the root fungi called mycorrhizae, 100 mg/kg elemental sulphur addition for the effects on the biomass production and phosphorus content of soyabean and corn. The values of dry matter production and phosphorus content  obtained from the  soybean and corn grown in the sterilized soils of Karaburun and Menekse deficient in phosphorus used in the experiments were investigated. The shoot and root yield and phosphorus content did not change by the addition of 100 mg/kg elemental sulfur compared to the control treatment. By the addition of mycorrhizae the shoot, root yield and phosphorus content  increased. The increase obtained by the addition of mycorrhizae in question did not change by the addition of mycorrhizae and 100 mg/kg elemental sulfur.
The results indicated that 100 mg/kg elemental sulfur addition was not efficient in the yield and phosphorus content.
Key Words: Soybean, Corn, Phosphorus, Elemental Sulphur, Mycorrhizae