DEGRADATION of AFLATOXIN B1 in VARIOUS FOODS by Nocardia corynebacteriodes (Flavobacterium aurantiacum) NRRL B-184

Çeşitli Gıda Maddelerinden Nocardia corynebacteriodes (Flavobacterium aurantiacum)NRRL B-184 ile Aflatoksin B1’in Degradasyonu

Bülent ZORLUGENÇ                                                       İ. Bülend EVLİYA
Gıda Müh. Anabilim Dalı                                                   Gıda Müh. Anabilim Dalı

ABSTRACT
In this study, the ability of Nocardia corynebacteriodes NRRL B-184 strain to remove aflatoxin B1 in PB solution and dry red pepper, corn, black olive, soy bean, dry fig and also hazelnut, was investigated. The activated N. corynebacteriodes strain was incubated in TSB at 30°C for 95 h and growing curve was obtained. According to non-linear regression analysis, Modified Gompertz model was fitted best with experimental data. The µmax and λ were found as 0.073 h-1 and 5.244 h-1, respectively. It was observed that N. corynebacteriodes strain increased by 2.7 log and reached to the stationary phase within 45 h. The bacteria were still in that phase at 95 h. First order reaction kinetics was fitted best with the degradation kinetics in PB and food mediums. In PB medium, the “k value” was found higher and followed by milled dry fig and whole black olive. At the end of incubation, the reduction of aflatoxin B1 content were resulted in the range of 84.28% and 98.84% at soy bean and hazelnut, respectively. After incubation, aflatoxin content of milled red pepper, dry fig and hazelnut that contain 500 ng g-1 aflatoxin B1 and whole hazelnut (1000 ng g-1 aflatoxin B1) was decreased to permitted level of this toxin in Turkish Food Codex.
Key Words:F. aurantiacum, Aflatoxin B1, Detoxification, Kinetic

ÖZET
Bu çalışmada, Flavobacterium aurantiacum NRRL B-184 suşunun potasyum fosfat tamponu (PFT) ortamında ve sıklıkla aflatoksin sorunu yaşanan kırmızı biber, mısır, zeytin, soya fasulyesi, kuru incir ve fındıkta aflatoksin B1 (AFB1)’i ortamdan uzaklaştırma yeteneği araştırılmıştır. Aktifleştirilmiş F. aurantiacum NRRL B-184 suşunun triptik soy broth (TSB) besiyerinde ve 30oC inkübasyon sıcaklığındaki gelişimine ait gelişme eğrisi elde edilmiş ve doğrusal olmayan regresyon analizi sonuçlarına göre gelişme eğrisini tanımlamada Modifiye Gompertz modelinin daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Modelden elde edilen verilere göre, F. aurantiacum NRRL B-184 suşunun µmax 0.073 saat-1, λ ise 5.244 saat olduğu hesaplanmıştır. F. aurantiacum NRRL B-184 suşunun 45 saatte 2.7 log’luk bir artışla durgun faza geçtiği ve 95. saat sonunda hala durgun fazda olduğu belirlenmiştir. PFT ve gıda ortamlarındaki azalmanın “Birinci Dereceden Reaksiyon Kinetiğine” uygun olduğu tespit edilmiştir. Bu modele göre, “k” değeri en yüksek PFT ortamlarında bulunmuş ve bunu öğütülmüş ürünlerde genel itibariyle incir, bütün ürünlerde ise zeytin izlemiştir. İnkübasyon süresi sonunda ürünlerin AFB1 içeriğindeki azalma 1000 ng g-1 AFB1 içeren bütün haldeki soya fasulyesinde %84.28 ile en düşük ve 500 ng g-1 AFB1 içeren öğütülmüş fındıkta %99.84 ile en fazla olarak gerçekleşmiştir. 72 saatlik inkübasyon sonunda 500 ng g-1 AFB1 içeren öğütülmüş kırmızı biber, 500 ng g-1 AFB1 içeren öğütülmüş kuru incir ile 500 ve 1000 ng g-1 AFB1 içeren öğütülmüş fındık örnekleri Türk Gıda Kodeksinde bu ürünlerin insan gıdası olarak kullanılması durumunda izin verilen AFB1 düzeylerine inebilmiştir.
Anahtar Kelimeler: F. aurantiacum, Aflatoksin B1,Detoksifikasyon, Kinetik