Duyurular

...

Yabancı öğrenciler Yüksek Lisans ve Yüksek Lisans üzerine Doktora başvurularında ALES koşulu kaldırılmıştır.


17 Haziran 2014 tarihli Çukurova Üniversitesi Senato kararı ile "Çukurova 
Üniversitesi Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi"nde değişiklik yapılmış, Yabancı öğrenciler Yüksek Lisans ve Yüksek Lisans üzerine Doktora başvurularında ALES (ve eşdeğeri GRE/GMAT) koşulu kaldırılmıştır.

Yönerge değişen maddeler aşağıda verilmiştir.

Çukurova Üniversitesi Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi

 

………………………………………………………………

………………………………………………………………

 

Başvuru Koşulları

Madde 5. (1) Yüksek lisansa veya lisans derecesiyle doktora programına başvurabilmek için en az 4 yıllık bir lisans programından mezun olmak, doktora programına başvurabilmek için bir yüksek lisans programından mezun olmak şartıyla;

                                 ……………………………………………………

 

(3) Beşinci maddenin 1 ve 2. bendine ek olarak Üniversitemizin belirlediği aşağıdaki özel koşulları taşıyan kişilerin başvuruları kabul edilir:

a)   Yüksek lisans veya yüksek lisans sonrası doktoraya başvuru yapan Adaylarda ALES (veya eşdeğeri) koşulu aranmaz. Lisans derecesiyle doktora yapmak isteyen adaylardan ise ALES’den en az 80, (GRE sınavından en az 157 veya GMAT sınavından en az 533) puan almış olma koşulu aranır. Bu sınavların geçerlik süresi üç yıldır.

……………………………………………………………….

 

Değerlendirme ve Sonuçların Açıklanması

Madde 8. (1)  Türkiye Cumhuriyeti’nden burslu olan veya ikili anlaşmalar ve değişim programları çerçevesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından Türk üniversitelerine yerleştirilen öğrenciler, Türkçe bildiklerini belgelendirmeleri halinde Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile ilgili anabilim dalının kontenjanına ek olarak lisansüstü öğrenime başlayabilirler.

……………………………………………………………….

……………………………………………………………….

(3)Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı Anabilim Dallarına başvuran Yüksek Lisans ve Doktora adaylarının başvuruları için Anabilim Dalları tarafından oluşturulan “Uluslararası Öğrenci Lisansüstü Başvuru Değerlendirme Komisyonu” tarafından Yüksek Lisans başvuruları için mezuniyet not ortalamasının %50’si, yabancı dil puanının % 50’si; Doktora   başvuruları için Lisans mezuniyet not ortalamasının %30’u,  Yüksek Lisans mezuniyet not ortalamasının %20’si, yabancı dil puanının % 50’si alınarak ve Anabilim Dalı başvuru koşulları ile kontenjan sayısı da dikkate alınmak suretiyle bir sıralama oluşturulur. Lisans üzerine doktoraya başvuran adayların ALES, veya eşdeğeri GRE, GMAT sınavlarından 80 puan, Lisans mezuniyet not ortalaması itibariyle dört üzerinden en az üç veya eşdeğeri not koşulunu sağlamaları gereklidir. Bu adaylara ilişkin değerlendirmede, ALES veya eşdeğeri sınav puanının % 50’si, Lisans mezuniyet not ortalamasının % 50’si alınarak sıralama oluşturulur. Yapılan sıralama, Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu tarafından değerlendirildikten sonra Uluslararası Öğrenci Ofisi tarafından ilan edilir. Yüksek Lisans için 65 Doktora için 70 puan alan adaylar başarılı sayılır. Birim kontenjanından daha fazla başvuru olması durumunda yapılan sıralamaya göre yerleştirme yapılır.